Rökt köttfärslimpeburger med picklad sparris, handslagen aioli, rå lök, ost och Lagrito’s Blueberry Love Kiss. Blueberry Love Kiss är en ganska het BBQ-sås sås gjord på blåbär, habanerochili, anchochili, rökta äpplen och balsamvinäger.
Dela bröden och bred på smör. Stek de smörade ytorna i stekpanna tills dem är frasiga. Lägg en köttfärslimpeskiva på en tallrik och lägg på osten. Kör i micron tills lagom varm. Stryk ut ett generöst lager med aioli på brödets bottendel. Lägg på skivad rå lök, köttskivan och häll på Blueberry Love Kiss sås. Toppa med picklad sparris och till sist brödets ovandel. Hoppas att det smaka!
RÖKT KÖTTFÄRSLIMPA
1 kg fläskfärs
2 tsk Lagrito’s Special! kryddblandning/rub
1 tsk oregano
1,5 tsk salt
1 krm kanel
2 st pressade vitlöksklyftor
1 msk smör
Blanda väl kyld färs (ca 0-1°C) tillsammans med övriga ingredienser (ej smöret) i ca 5 min med händerna. Smeten ska vara kladdig och tungjobbad när den är färdigblandad. Konsistensen på slutprodukten blir på detta vis slät i stället för grynig vilket är trevligt.
Smöra en brödform och fyll på med färsblandningen. Viktigast här är att fylla upp till kanten och inte att täcka botten. Hellre en hög och kort köttfärslimpa helt enkelt.
Kör på grillen under lock med indirekt värme, 150°C, tills du har en kärntemperatur på 70°C. Då limpan blir som bäst om den får kallna i kylen över natten så passar du samtidigt på att grilla lite kycklingdelar rubbade med någon av Lagrito’s kryddblandningar till kvällens middag.
Skiva upp limpan i lagom skivor beroende på hur du ska äta den. Tjocka till burgare, tunna till morgonmackan tex.
PICKLAD SPARRIS
1 knippe sparris
SALTLAKE
65 g salt
5 dl vatten
Rör ut saltet i vattnet.
Skär bort några centimeter av sparrisen ”fot” och kapa den på mitten. Du har nu sparrisbitar med en längd på ca 8 cm.
Picka sparrisen med en tunn potatissticka och lägg sedan i saltlaken i ca 18 timmar.
Hälla av saltlaken och tillsätt ättikslagen nedan och låt dra i någon vecka.
ÄTTIKSLAG
0,5 dl ättikssyra (24%)
3 dl vatten
130 g socker